2810379431, 2810 379472 gpa@hmu.gr
Select Page

Πρακτική Άσκηση ΕΣΠΑ 2014 – 2020

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, η πρακτική άσκηση των φοιτητών όλων των Τμημάτων του ΤΕΙ Κρήτης υποστηρίζεται και επιδοτείται από την Πράξη «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ΤΕΙ Κρήτης». Η Πράξη υλοποιείται από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης ΤΕΙ Κρήτης στο πλαίσιο των ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» που εντάσσονται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

Η Πρακτική Άσκηση συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση σε επαγγελματικό επίπεδο των γνώσεων και των δεξιοτήτων που αποκτούν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, στην αποτελεσματικότερη και επωφελέστερη ένταξη των αποφοίτων της ανώτατης εκπαίδευσης στο παραγωγικό σύστημα της χώρας, καθώς και στη δημιουργία ενός δίαυλου αμφίδρομης μετάδοσης των πληροφοριών μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των παραγωγικών φορέων.

Βασικοί στόχοι της Πράξης είναι η βελτίωση της συνάφειας των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας, διευκόλυνση της μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία, και ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και συστημάτων κατάρτισης και της ποιότητάς τους, μεταξύ άλλων μέσω μηχανισμών πρόβλεψης των αναγκών σε δεξιότητες, της προσαρμογής των προγραμμάτων σπουδών και της καθιέρωσης και ανάπτυξης συστημάτων μάθησης με βάση την εργασία, συμπεριλαμβανομένων των διττών συστημάτων μάθησης και μαθητείας

Το έργο περιλαμβάνει δράσεις για την αποτελεσματική και ποιοτική εκπαίδευση των φοιτητών του Ιδρύματος. Στο πλαίσιο του έργου επιδιώκεται η ενίσχυση και επέκταση της δικτύωσης με τον επιχειρηματικό κόσμο για την εξασφάλιση κατάλληλων θέσεων υποδοχής φοιτητών. Το έργο υλοποιείται από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης και υποστηρίζει την πρακτική  άσκηση των φοιτητών από όλα τα Τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης. Οι φοιτητές ασκούνται σε επιχειρήσεις, υπηρεσίες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε κλάδους σχετικούς με τα γνωστικά αντικείμενα των Τμημάτων τους.

Ωφελούμενοι από το έργο είναι:

  • Οι τελειόφοιτοι φοιτητές – πτυχιούχοι, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αποκτήσουν ουσιαστική επαφή με την αγορά εργασίας, να εφαρμόσουν στην πράξη τις επιστημονικές τους γνώσεις και να θέσουν τα θεμέλια για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
  • Οι συνεργαζόμενοι φορείς, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να απασχολήσουν φοιτητές με καλό θεωρητικό και τεχνολογικό υπόβαθρο. Η εξάσκηση επιστημονικά καταρτισμένων στελεχών λίγο πριν από την  αρχή της καριέρας τους μέσα στις επιχειρήσεις και οργανισμούς επιδρά θετικά στη μεταφορά σύγχρονων και αναγκαίων εξειδικευμένων τεχνολογικών γνώσεων και δεξιοτήτων στην παραγωγική διαδικασία. Επιπλέον τους δίνεται η ευκαιρία για την επιλογή ενός μελλοντικού συνεργάτη.
  • Τα Τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης τα οποία επεκτείνουν τις επιστημονικές και επαγγελματικές συνεργασίες τους τόσο σε νέους συνεργάτες όσο και σε καινούργιους επαγγελματικούς χώρους.

Έκθεση υλοποίησης και αξιολόγησης της πρακτικής άσκησης – ΕΣΠΑ 2014-2020

(Ακαδημαϊκό Έτος 2015 – 2016 έως 2021 – 2022

)