2810379431, 2810 379472 gpa@hmu.gr
Επιλογή Σελίδας

Οδηγίες για Φορείς Απασχόλησης

Ενημέρωση

Οι φορείς που επιθυμούν να απασχολήσουν φοιτητές των Τμημάτων του ΤΕΙ Κρήτης για πρακτική άσκηση μπορούν να ενημερωθούν για το θεσμό την πρακτικής άσκησης, τις διαδικασίες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους καθώς και για την Πράξη «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ΤΕΙ Κρήτης» ΕΣΠΑ 2014 – 2020 αντλώντας πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης ή μέσω επικοινωνίας με τα στελέχη του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης και τους Επιστημονικούς Υπευθύνους των Τμημάτων.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Οι επιχειρήσεις ή υπηρεσίες που επιθυμούν να προσφέρουν θέσεις πρακτικής άσκησης έχουν τη δυνατότητα να το δηλώσουν με δύο διαφορετικούς τρόπους:

Εναλλακτικά μπορούν να στείλουν επιστολή στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: gpa@staff.teicrete.gr.

Σημείωση: Για θέσεις πρακτικής άσκησης που θα καλυφθούν από φοιτητές, οι οποίοι θα υλοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση μέσω του Προγράμματος ΕΣΠΑ, ο φορέας απασχόλησης δηλώνει υποχρεωτικά τη θέση πρακτικής άσκησης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΑΤΛΑΣ.

Επικοινωνία με υποψήφιο ασκούμενο

  • Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές έρχονται σε επικοινωνία, με τους δυνητικούς φορείς απασχόλησης για τη διασφάλιση της θέσης πρακτικής άσκησης που τους ενδιαφέρει. Η επιλογή του φορέα απασχόλησης γίνεται σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει το Τμήμα του ενδιαφερόμενου φοιτητή.
  • Ο φορέας συμπληρώνει σε συνεργασία με τον φοιτητή τη Βεβαίωση Αποδοχής από Φορέα όπου αποτυπώνεται το προφίλ του φορέα, ορίζεται ο επόπτης από το φορέα , καθώς και το αντικείμενο απασχόλησης του φοιτητή, το οποίο πρέπει να έχει συνάφεια με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματός του. Στο ίδιο έντυπο πιστοποιείται η πρόθεση του φορέα να απασχολήσει τον φοιτητή στο πλαίσιο του θεσμού της πρακτικής άσκησης μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ και συμπληρώνεται ο κωδικός θέσης στο ΑΤΛΑΣ.
  • Ο φοιτητής καταθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Τμήμα του προς έγκριση και τοποθέτηση.

Έναρξη Πρακτικής Άσκησης

  • Ο φορέα οφείλει να ενημερωθεί έγκαιρα για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις απέναντι στο ασκούμενο.
  • Ο φοιτητής προσκομίζει στον φορέα απασχόλησης μια Βεβαίωση Τοποθέτησης από το Τμήμα του καθώς και αντίγραφα της Ειδικής Σύμβασης Εργασίας προς υπογραφή. Όταν οι συμβάσεις υπογραφούν από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη επιστρέφεται ένα αντίγραφο στο φοιτητή και ένα στο φορέα.

Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου

  • Ο υπεύθυνος επίβλεψης επόπτης από το φορέα απασχόλησης έχει την ευθύνη της καθοδήγησης και επίβλεψης του ασκούμενου φοιτητή στον εργασιακό χώρο σε συνεργασία με τον επόπτη εκπαιδευτικό.
  • Ο επόπτης εκπαιδευτικός παρακολουθεί το βαθμό ανταπόκρισης του φορέα και του φοιτητή στις υποχρεώσεις τους με προσωπική επικοινωνία (επισκέψεις στους χώρους άσκησης, τηλεφωνικά, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο).
  • Κάθε ασκούμενος φοιτητής υποχρεούται να συμπληρώνει ειδικό έντυπο-ημερολόγιο, το Βιβλίο Πρακτικής Άσκησης, στο οποίο καταγράφει την καθημερινή του απασχόληση και περιγράφει συνοπτικά τις δραστηριότητες της παραγωγικής διαδικασίας στις οποίες συμμετείχε. Το Βιβλίο Πρακτικής Άσκησης ελέγχεται και υπογράφεται σε εβδομαδιαία βάση από τον εργασιακά υπεύθυνο.
  • Ο φοιτητής προσκομίζει κάθε μήνα στο ΓΠΑ τη Μηνιαία Βεβαίωση Παρακολούθησης συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον φορέα απασχόλησης. Σε περίπτωση διακοπής της πρακτικής άσκησης ενημερώνεται αυθημερόν το Τμήμα και το ΓΠΑ.
  • Ο φορέας οφείλει να καταβάλλει τη μηνιαία ασφάλιση και αποζημίωση στον ασκούμενο
  • Για οποιοδήποτε θέμα κατά τη διάρκεια της πρακτικής ο φορέας μπορεί να επικοινωνεί με τα στελέχη του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης, τον Επόπτη Εκπαιδευτικό ή τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Τμήματος.

Με τη λήξη του εξαμήνου

  • Ο φορέας συντάσσει μικρή έκθεση με γενικές παρατηρήσεις για την επίδοση του φοιτητή κατά τη διάρκεια της εξάμηνης άσκησης στο Βιβλίο Πρακτικής Άσκησης και το παραδίδει στο φοιτητή συμπληρωμένο με υπογραφές και σφραγίδες όπου απαιτείται.
  • Εφόσον η πρακτική άσκηση του φοιτητή επιδοτείται από το ΕΣΠΑ συμπληρώνει τη Βεβαίωση Ολοκλήρωσης και το Έντυπο Αξιολόγησης από Φορέα. 
  • Προσκομίζει οποιοδήποτε επιπλέον συμπληρωματικό δικαιολογητικό του ζητηθεί ανάλογα με τη θέση πρακτικής άσκησης, όπως βεβαίωση ασφαλιστικών εισφορών ή βεβαίωση καταβολής της αποζημίωσης.
Μετάβαση στο περιεχόμενο