2810379431, 2810 379472 gpa@hmu.gr
Επιλογή Σελίδας

Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Ασκούμενων

Ο ασκούμενος στο χώρο εργασίας είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τους κανονισμούς ασφαλείας και εργασίας καθώς και κάθε άλλη ρύθμιση που ισχύει για το προσωπικό του φορέα απασχόλησης. Οφείλει να προσέρχεται ανελλιπώς στον χώρο εργασίας, να ακολουθεί το κανονικό ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης και να συμμετέχει ενεργά στην εκτέλεση των εργασιών που του έχουν ανατεθεί.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί στο χώρο εργασίας οι ασκούμενοι φοιτητές οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τόσο τον επόπτη, όσο και το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης ζητώντας συνδρομή για την επίλυσή του.

Σε περίπτωση που υπάρχει σοβαρός λόγος για διακοπή της πρακτικής άσκησης, οφείλουν να προσκομίσουν έγκαιρα στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης το συμπληρωμένο από το φορέα έντυπο μη ολοκλήρωσης. Ο φοιτητής επανατοποθετείται σε επόμενη περίοδο για τη συμπλήρωση του υπολοίπου χρόνου της πρακτικής άσκησης.

Για αυθαίρετες απουσίες ή παράβαση των κανονισμών του εργασιακού χώρου, ενημερώνεται σχετικά το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης και το Τμήμα, μέσω του επόπτη εκπαιδευτικού, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση. Σε περίπτωση υποτροπής του ασκούμενου διακόπτεται η πρακτική άσκηση και τότε ο φοιτητής υποχρεούται να επαναλάβει σε επόμενη περίοδο τη διαδικασία τοποθέτησης σε νέα θέση, για τη συμπλήρωση του υπολοίπου χρόνου.

Οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης εκτός από την αποζημίωση και την ασφάλιση κατά επαγγελματικού κινδύνου δεν αποκτούν κανένα άλλο δικαίωμα εργασιακής ή συνταξιοδοτικής μορφής, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του Νόμου 1351/83.

Κάθε ασκούμενος φοιτητής υποχρεούται να συμπληρώνει ειδικό έντυπο-ημερολόγιο, το Βιβλίο Πρακτικής Άσκησης, στο οποίο καταγράφει την καθημερινή του απασχόληση και περιγράφει συνοπτικά τις δραστηριότητες της παραγωγικής διαδικασίας στις οποίες συμμετείχε. Το Βιβλίο Πρακτικής Άσκησης ελέγχεται και υπογράφεται σε εβδομαδιαία βάση από τον εργασιακά υπεύθυνο.

Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης πρακτικής άσκησης ο ασκούμενος φοιτητής μπορεί για σοβαρούς λόγους να απουσιάσει δικαιολογημένα για 5 εργάσιμες ημέρες συνολικά. Οι απουσίες καταχωρούνται στο Βιβλίο Πρακτικής Άσκησης θεωρούνται και υπογράφονται από τον επόπτη εκπαιδευτικό. Σε ειδικές περιπτώσεις, που ο ασκούμενος φοιτητής χρειαστεί να απουσιάσει επιπλέον των 5 ημερών για οποιοδήποτε σοβαρό προσωπικό λόγο, πρέπει να αναπληρώσει τις εργάσιμες ημέρες απουσίας αμέσως μετά τη λήξη του εξαμήνου. Εκτός των παραπάνω, στους πρακτικά ασκούμενους φοιτητές παρέχονται διευκολύνσεις που ισχύουν γενικά για τους εργαζόμενους φοιτητές των ΤΕΙ, σύμφωνα με το ΠΔ 483/84 (ΦΕΚ 173/τ. Α’).

Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης, ο φοιτητής  υποβάλλει στη Γραμματεία του Τμήματός του το Βιβλίο Πρακτικής Άσκησης, κατάλληλα συμπληρωμένο, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που ήθελε τυχόν ζητηθεί από το Τμήμα σχετικά με το αντικείμενο απασχόλησης του ασκούμενου κατά την πρακτική άσκηση.

Η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης αποφασίζει και προτείνει στον Πρόεδρο του Τμήματος για την αποδοχή ή την απόρριψη της πρακτικής άσκησης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο